Skiën met GSV'ers en meer - Reisverslag uit Grenoble, Frankrijk van Maurice Hoogendoorn - WaarBenJij.nu Skiën met GSV'ers en meer - Reisverslag uit Grenoble, Frankrijk van Maurice Hoogendoorn - WaarBenJij.nu

Skiën met GSV'ers en meer

Door: Maurice

Blijf op de hoogte en volg Maurice

17 Maart 2007 | Frankrijk, Grenoble

Hallo allemaal!

Tijd om het thuisfront weer eens wat te vertellen over mijn reilen en zeilen in Frankrijk. Na mijn uitstapjes naar Parijs en Turijn ging Bertjaap een weekje skiën in Zwitserland. In die week heb ik onder andere mijn eerste Frans geschreven essay gemaakt, weliswaar over een compleet oninteressant onderwerp. Ik heb 'm overigens nog niet terugkregen. Over anderhalve week moet ik samen met Bertjaap ook mijn eerste Franse presentatie gegeven; ben benieuwd hoe dat zal gaan. Verder heb ik wat studie betreft nog steeds niet zoveel uitgevroten hier. Ik heb ook nog maar vier weken college en daarna tijd om mijn tentamens te leren. Ergens in mei hoop ik dan zomervakantie te hebben.

Oke, genoeg over de studie. Drie weken geleden was er een aantal nieuwe mensen op de avond voor de christelijke jeugd. Eén daarvan, Didier (Fransman), heeft een auto en gaat in de lente wat rondtrekken door Zuid-Frankrijk en Spanje. Toen ik hem had verteld over mijn liftavonturen gaf hij aan me wel mee te willen nemen en dan ergens af te zetten waar ik dat wil. Redelijk relaxt. Wie weet dat ik begin april dus ergens bij de Middelandse Zee of in de Pyrenëen zit.

Zaterdag 3 maart ben ik gaan skiën op Deux Alpes met John-Harmen en Daniël. Het was weer baggerweer toen, dus veel zal ik er maar niet over zeggen. Het was vooral een goede training voor afgelopen week. 's Avonds kwam ik in het studentenrestaurant Johanna (Hongarije) en haar vriend tegen en we hebben samen gegeten. Toen we op weg waren naar Rabot (voor een feestje daar), kwamen we Cole (VS) tegen in het centrum. Hij zocht de bioscoop waar ze de film 'The truman show' (met Jim Carrey en Ed Harris) draaiden. Er was die week namelijk een soort themaweek aan de gang in Grenoble. Het thema was 'utopie' en heel de week waren er activiteiten onder die titel. De film was gratis dus besloten Johanna, Zepe (haar vriend), Cole en ik naar de bios te gaan. Ik kende 'm al, maar het bleek de moeite waard om 'm nog een keer te zien. Echt een toffe film! Thuisgekomen heb ik nog wat met BJ gedronken, die net was teruggekomen van zijn vakantie in Zwitserland.

Zondags uit de kerkdienst (ik wilde 'ochtenddienst' typen, maar dat begrip gaat hier niet op) ben ik met Cole, Sun (Zuid-Korea), Daniel en Bertjaap koffie gaan drinken op het terras. Het was echt heel warm! Daarna zijn we naar de Quick gegaan (een soort MacDonalds), waar we flink gebunkerd hebben. Vervolgens hebben we een prachtig park opgezocht (Jardin des dauphins), waar we de rest van de middag gezeten hebben (zie de laatste foto's). Het was echt een hele bizarre zondagsinvulling, maar wel ontzettend gezellig. 's Avonds zijn BJ en ik met Daniel meegegaan naar een avond van een andere groep christelijke jongeren. Een dominee van een jaar of dertig had zijn huis vrijgesteld voor (vooral) internationale christenen. Er waren een voetbaltafel, veel spellen, internet, et cetera. We hebben er eerst heerlijk pannenkoeken gegeten en kennisgemaakt met weer een hoop nieuwe mensen. Daarna een spel gedaan met uitbeelden en omschrijven enzo, het leek wel een beetje op What's in the name game in het Frans, voor wie dat wat zegt.

Mijn Frans verbetert hier zeker, maar af en toe gaat het wel een beetje ten koste van mijn Engels en Nederlands zelfs. In de skilift praatte ik laatst met een kerel uit Birmingham; ik wilde 'een meter sneeuw' zeggen, maar ik zei 'mètre' in plaats van 'meter' (nadat hij gezegd had dat Nederlanders altijd zo goed Engels praten).

Vorige week dinsdag heb ik met Guillemette en BJ in het restaurant gegeten. Het was een erg leuke maaltijd. Guillemette vertelde dat ze voor haar studie (Kunstgeschiedenis) een schilderij van Matisse moet presenteren in het museum (afgelopen woensdag). Ik was toen echter ziek, dus dat heb ik helaas gemist. Na de maaltijd zijn BJ en ik naar de film 'Le dernier roi d'Ecosse' geweest; gelukkig was de film Frans ondertiteld en in de originele taal gesproken (dat is hier een uitzondering). Het was een indrukwekkende film, over het bewind van de dictator Idi Amin in Oeganda tijdens de jaren '70.
Vrijdagmiddag ben ik voor het eerst naar de kapper geweest. Ik had speciaal het woord voor 'bakkebaarden' opgezocht, want bij dat gedeelte komt het nauw kijken natuurlijk. De kapper begreep wat ik bedoelde, maar moest toch lachen. Ik vroeg natuurlijk waarom. Bleek dat het Franse woord 'les favoris' - wat ik gebruikt had - van die lange, krullerige Joodse bakkebaarden zijn. Gelijk maar even naar het goede woord gevraagd. Zo leer je zelfs bij de kapper nog Frans.
's Avonds heb ik met Katharina (Zweden) en wat internationale vrienden van haar die BJ en ik nog niet kenden in een restaurant Flam's gegeten, een soort kruising tussen een pannenkoek en een pizza. Het smaakte in ieder geval lekker en we mochten onbeperkt eten! Toch wel bijzonder om tijdens zo'n avond weer mensen uit ieder deel van de wereld te leren kennen.

Zaterdag 10 maart arriveerde de groep GSV'ers in Chamrousse, een skigebied naast Grenoble. Twaalf jongens, drie meiden en de reisleider (Jurren) in totaal. Met een deel van de groep heb ik gelijk de eerste dag al geskied. De omstandigheden waren 's ochtends nog niet om over naar huis te schrijven, maar vanaf zaterdagmiddag is het constant heerlijk weer geweest: strakblauwe lucht en een felle zon. Iedereen is dus flink bijgekleurd, alhoewel de een (Eef-Jan) wat eerder verkleurt dan een willekeurige ander. Op de foto's kunt u de brilafdrukken mooi zien :)! Het skiën ging eigenlijk bij iedereen heel goed; af en toe kom je per ongeluk op een zwarte bugelpiste terecht, of ga je achter een groepje aan dat off-piste wil en blijkt later dat je steil naar beneden moet door een dik pak sneeuw, of val je uit de lift, of ramt de ene GSV'er de andere, maar er zijn in ieder geval geen benen gebroken. Wel waren er veel zieken. Mayke was de eerste dag ziek en ongeveer iedereen zou volgen. Ik zelf was woensdag ook niet helemaal fit. Donderdag heb ik nog college gevolgd en 's avonds heb ik me met BJ weer bij de groep gevoegd, om vervolgens vrijdag nog één keer met de GSV'ers te skiën. Het was mooi om nu ook verhalen te horen van andere mensen die begonnen met skiën :). Vrijdagmiddag hebben we nog een sigaartje en een whiskey op het balkon gedaan, waarna we weer afscheid van elkaar hebben genomen. Het was echt heel tof om zo'n grote groep vrienden uit Nederland weer te zien en samen met hen te skiën. Voor de foto's van deze week: http://www.mijnalbum.nl/Album=B7C3UUT6

Hier laat ik het weer even bij. Ik hoop dat het goed met jullie gaat. Bedankt voor mails, berichtjes en trouwkaartjes, heel leuk om zo nog wat van jullie te vernemen. Blijven doen dus!

Gods onmisbare zegen wens ik jullie toe,

Maurice

• 17 Maart 2007 - 23:06

Jan Korterink:

Ha die Maurice,
    Leuk om weer een nieuw verhaal te lezen. Wat tof dat je mede-nederlandse- studentenverenigingsleden (dit woord zal ongetwijfeld niet bestaan, maar je snapt wat ik bedoel)zijn gekomen. (ik bedenk net dat ik natuurlijk ook gewoon "GSV-ers" had kunnen zeggen) Je hebt je natuurlijk rot gelachen om hun skivertoningen, aangezien jij nu al een zeer ervaren skiër bent :p

Ik vind het toch wel schandalig van je om zondags maar één keer naar de kerk te gaan :p
    Wat zal dat straks in Nederland weer wennen zeg :p hihi

Dat verhaal over je bakkebaarden bij de kapper doet me denken aan het nakijken van mr. de Vries(mijn leraar en jouw ex-leraar) Het gebeurt mij ook geregeld dat ik een woord opzoek, maar dat het dan ook niet klopt in de zin die ik ermee bedoel. Dat verhaal bij die kapper is misschien wel een leuk verhaal om eens tegen de Vries te vertellen.

Geniet van je tijd daar en de mazzel!

Jan

• 18 Maart 2007 - 14:37

Dorine En Hannah:

Ha! Eindelijk weer een bericht uit Frankrijk van jullie! Goed bezig essaytechnisch gezien. We zijn benieuwd naar het resultaat. Maar dan die foto's... Allereerst, wie is die naakte figuur op de achtergrond van een van de eerste groepsfoto's? Toch niet amice Nanninga he? (die overigens wel redelijk voordelig op die tegendezoninkijkfoto staat) En dan, wat doen jullie precies in de slaapkamersessie? En vooral: wat heeft BJ daar precies voor broek aan? Het lijkt wel bonte avond op groep8kamp met die tandenpoetsfoto's. Oja, we hoorden dat je ook te feliciteren bent met een nieuwe woning in het echte centrum van Groningen: Vinkhuizen! Of is dat nog niet rond? Wij zien het wel zitten met jullie in da wijk! Hee fijne tijd nog. Tot schrijfs/ziens!

• 18 Maart 2007 - 19:04

Jasper Nanninga:

Hey Maurice

Leuk de foto's van het skieen en je verslag(en) echt heel erg leuk om te lezen.
    Ik kijk nog wel op je website.

Succes daar. ook namens mijn ouders.

Groetjes Jasper Nanninga uit Kampen.

• 18 Maart 2007 - 22:36

Leanne:

He Maurice,

Leuk om weer eens iets van je te horen! Erg leuke foto's ook trouwens. Lijkt me ook wel een aparte verhalen om in Frankrijk ineens zoveel bekenden tegen te komen!! ;)

He succes daar nog, groeten aan BJ en geniet van alles wat jullie meemaken!

• 19 Maart 2007 - 14:27

Stieneke:

He Maurice,

Leuk verhaal weer. Heb je al reactie op je essay?
    Foto's van wintersport zien er veelbetekend uit!
    Geniet er nog weer van.
    Å bientôt!

Stieneke

• 21 Maart 2007 - 11:10

Anja:

He Maurice, al weer over de schok van onze komst heen? Heel erg leuk die foto's! Geniet nog even van het weer daar, of is het al weer minder? Hier is het echt ontzettend herfstweer, beetje jammer na zo'n weekje lente! Succes met alles daar!
    En niet te vaak naar het office du tourisme in Chamrousse he? Dat is niet goed voor je studieresultaten :P
    liefs anja

• 25 Maart 2007 - 20:44

Sun:

coucou~!

ensemble, c'est tout. n'est ce pas?? kk
    tu dois etre tres heureux d'attendre ton amie qui vient de Hollande~!
    moi, je suis plutot triste d'etre loin de mon copain.ㅠ.ㅠ

j'ai une histoire interessante.
    un mec francais a commence de me tenter.
    mais il ne m'interesse pas.
    alors comme il est pauvre. ㅡㅠ
    il y a quelquels jours, il m'a demande de prendre la photo dans le cabine photo d'identite. c'est bizarre de prendre la photo ensemble dans le cabine avec quelqu'un que je ne connais pas bien.
    alors j'etais vachement embarrassee.-_-;;

voila, c'est ma histoire bizarre recente.

passe le bon temps avec ton amie~!
    a bientot!! ^-^

• 01 April 2007 - 13:56

Rinze:

He oelewapper, tijd voor een nieuw verhaal!

• 03 April 2007 - 22:27

Rinze: